benefits of consuming broccoli Кои се здравствени придобивки од брокула ? Брокулата е зелен зеленчук од зелка семејството. Тоа е генерално се продаваат во главите, кои имаат повеќе florets разгранување надвор централна матични а понекогаш и се остава уште се прикачени. Брокула обезбедува здравје бонуси во форма на заштитни материи кои може да ви заштити од болест. Botanically , брокула припаѓа на зелка семејство, колективно познати како мешункаст зеленчук .
Оваа храна е многу ниско ниво на заситени масти и холестерол. Тоа е исто така добар извор на протеини , витамин Е ( токоферол Алфа ), Тиамин, Рибофлавин, пантотенска киселина, калциум, железо, магнезиум, фосфор и селен , и многу добар извор на диетални влакна , витамин А , витамин Ц , витамин К , Витамин Б6 , фолна киселина, калиум и манган
Бета-каротин и витамин Ц се важни антиоксиданси кои се поврзани со намален ризик од бројни услови, вклучувајќи катаракта, болести на срцето , како и неколку видови на рак. Здравствени придобивки од брокула се многу богат . Не само што е зеленчук натоварен со хранливи материи , исто така, има терапевтски својства. Некои луѓе сакаат брокула и некои луѓе го мразат, но нема негирајќи дека брокулата е nutrional чудо . Еве 10 придобивките од брокула :
Помага со дијабетес
Бори срцеви заболувања
Помага во спречување на рак
Рабници над- јадење
Промовира здрави коски
Регулира крвниот притисок
спречува настинки
Ја зголемува имунолошкиот здравјето
Бори вродени дефекти
регулира хормони
Исхрана факти брокула
Хранливата вредност на 100 g ( 3,5 мл )
Енергија: 141 kJ ( 34 kcal)
Јаглехидрати : 6.64 g
Шеќери : 1,7 g
Диететски влакна : 2,6 g
Маст : 0,37 g
Протеини: 2,82 g
Вода: 89,3 g
Витамин А equiv . : 31 мг ( 4 % )
бета-каротин : 361 мг (3%)
лутеин и зиаксантин : 1403 мг
Тиамин ( vit. Б1) : 0,071 mg ( 6 %)
Рибофлавин ( vit. B2) : 0,117 mg ( 10 % )
Ниацин ( vit. Б3) : 0,639 mg ( 4 %)
Пантотенска киселина ( Б5 ): 0,573 mg ( 11 %)
Витамин Б6 : 0,175 mg ( 13 %)
Фолати ( vit. Б9 ): 63 мг (16%)
Витамин Ц : 89,2 mg ( 107 %)
Витамин Е: 0,78 mg (5%)
Витамин К : 101.6 мг (97%)
Калциум: 47 mg (5%)
Железо: 0,73 mg ( 6 %)
Магнезиум : 21 mg ( 6 % )
Манган : 0,21 mg (10%)
Фосфор : 66 mg ( 9 %)
Калиум : 316 mg ( 7 % )
Цинк : 0,41 mg ( 4 %)
Се одликува со хранливи материи , тоа е најдобро кратко бари на пареа, се промешува пржени, или јаде суров . Свежо брокула треба да бидат во фрижидер во дише обвивката, и се консумира во рамките на 2-3 дена од купувањето . Исто така можете да јадете брокула суровини за да се добие максимална корист.
Blogroll
healthy breakfast gravy healthy breakfast grits recipe healthy breakfast granola healthy breakfast grapefruit healthy breakfast granola bars healthy breakfast granola recipe healthy breakfast granola bar recipe healthy breakfast green smoothies healthy breakfast foods healthy breakfast hash healthy breakfast hash recipe
Categories
- cara memutihkan kulit badan (1)
- cara memutihkan kulit ketiak dengan cepat dan alami (1)
- cara memutihkan kulit ketiak dengan cepat dan mudah (1)
- cara memutihkan kulit leher secara alami (1)
- cara menghilangkan jerawat batu kecil (1)
- cara menghilangkan jerawat hanya 1 hari (1)
- cara menghilangkan jerawat obat alami (1)
- cara menghilangkan komedo cepat dan mudah (1)
- cara menghilangkan komedo hitam di pipi (1)
- cara menurunkan berat badan tanpa diet dan olahraga (1)
- cara menurunkan berat badan tanpa olahraga (1)
- Health (3)
- Kecantikan (23)
- Kesehatan (79)
- manfaat buah naga merah buat ibu hamil (1)
- manfaat buah naga saat hamil (1)
- manfaat daun kemangi (1)
- manfaat daun sirsak buat asam urat (1)
- tips kulit putih langsat (2)
- Unik (16)
- World News (10)
Archives
-
▼
2014
(183)
-
▼
Maret
(37)
- benefits of consuming broccoli
- health benefits of green tea with brown rice
- manfaat apel buat kulit
- cara menurunkan berat badan dengan cepat golongan ...
- cara memakai jilbab gaya
- benefits of coconut oil caps
- manfaat daun sirsak untuk ginjal
- manfaat cream pepaya
- manfaat daun sukun untuk diabetes
- benefits of drinking green tea with coconut oil
- manfaat sirsak buat kesehatan
- benefits of carrot+cucumber+beetroot juice
- when to drink green tea before or after meal
- manfaat alpukat bagi rambut
- manfaat buah manggis apa
- manfaat daun singkong untuk diet
- manfaat pare buat wanita
- manfaat daun katuk bagi bayi
- benefits of drinking lemon with peel
- manfaat temulawak bagi kulit wajah
- uses for lemon balm capsules
- manfaat minyak zaitun campur madu
- benefits of drinking lemon tea
- cara memakai jilbab pashmina sifon polos
- cara mengurangi rasa pahit pada daun pepaya
- manfaat air hasil rebusan daun seledri
- manfaat daun kelor untuk diabetes
- cara memakai jilbab paris bentuk turban
- manfaat sarang semut untuk asma
- manfaat kunyit dan cara mengolahnya
- cara memakai jilbab segi empat bermotif
- manfaat daun binahong dan cara mengolahnya
- manfaat jahe campur susu
- Cara Menghilang Flek Hitam Bekas Jerawat Online
- Toko Obat Jerawat dan Flek Hitam yang Ampuh dan Aman
- contoh surat lamaran kerja it
- benefits of green tea blood pressure
-
▼
Maret
(37)